Produkty

Wiemy jak zrobić najlepsze włoskie jedzenie

packaging

Odkryj nasze nowe, eleganckie opakowania w stylu sycylijskim!

Produkty w oleju oraz przetwory

Oliwki

Posiadamy szeroki wybór oliwek: słodkie naturalne, przyprawione -idealne jako aperitif oraz sałatkowe. Pochodzą one głównie z Sycylii. Nasze oliwki wyróżnia jakość i rozmiar. Konserwowane w solance zachowują świeżość, chrupkość oraz zapach.

Karczochy

Karczochy po rzymsku to typowe danie kuchni stolicy Włoch. W Rzymie są przygotowywane i podawane w restauracjach, zwłaszcza wiosną. Przy delikatnym i powolnym gotowaniu ten kwiat o twardej skórce zamienia się w pyszną, miękką i pachnącą przystawkę.

Suszone pomidory

Są produktem rolno-spożywczym otrzymywanym przez suszenie pomidorów, w szczególności odmian o niskiej zawartości wody i jednolitej skórce. Zgodnie z tradycyjnym sposobem, pomidory są zbierane w stanie dojrzałym, dokładnie oczyszczone, przekrojone na pół wzdłuż i pozostawione do wyschnięcia na słońcu na drewnianej ramie, następnie posypywane są solą, by zachować dłużej świeżość.

Marynowany Czosnek

Tak przygotowany czosnek, dzięki temu, że jest marynowany, jest lepiej strawny i ma znacznie delikatniejszy smak – niemalże jak migdał! Nadaje się do spożywania we wszystkich potrawach w których nie dodawano czosnku, ze względu na jego charakterystyczną woń. Ponadto posypany posiekanymi kaparami, oregano, chilli i oliwą, świetnie sprawdza się również jako aperitif!

Bakłażany w oleju

Bakłażany w oleju to pyszna konserwa na bazie warzyw, którą można spożywać przez cały rok, zwłaszcza zimą. Można je podawać z grzankami, w postaci pysznej przekąski lub jako aperitif, ale idealnie nadają się również jako dodatek do przystawek lub jako surówka.

Czerwona cebula z Tropei

Cipolla di Tropea - to nazwa nadana czerwonej cebuli uprawianej między Nicotera, w prowincji Vibo Valentia, a Campora San Giovanni. Słodycz warzywa zdaje się zależeć od szczególnie stabilnego mikroklimatu zimą, bez nagłych zmian temperatury spowodowanych łagodnością, jaką daje bliskość morza, oraz od świeżych i gliniastych gleb, które decydują o cennych właściwościach produktu. Kształt jest okrągły lub owalny.

Nadziewane papryki

Doskonałe na aperitif. Papryki nadziewane tuńczykiem lub kaparami i anchois są przygotowywane ręcznie w pracowniach i napełniane pojedynczo. Niezbyt pikantne, spożywa się je w jednym kęsie!

Solone kapary

Ręcznie zbierane kapary zostały osolone, aby można je było smakować przez cały rok. Wyśmienite w sałatkach z pomidorami i cebulą. Używać można również do przygotowania wspaniałych makaronów: np. pasta alla Puttanesca

EVO Oil

Sycylijska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wybrana przez Gusto & Buon Gusto - to wysokiej jakości i w stu procentach sycylijska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Terminem extra virgin może określać jedynie oliwę uzyskaną z owoców drzewa oliwnego (Olea europaea sativa L.) za pomocą procesów mechanicznych lub fizycznych, które w żaden sposób nie zmieniają produktu, w przeciwieństwie do innych olejów otrzymywanych z nasion (np. Słonecznikowego. arachidowego, kukurydzianego i rzepakowego) i głównie wyodrębniane rozpuszczalnikami organicznymi. Jakość sensoryczna i duża wartość odżywcza sprawiają, że nasza sycylijska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest wyjątkowa wśród olejów roślinnych!

Sardele

Sardele złowione na Morzu Śródziemnym i pakowane w Sciacca. Delikatne i cierpliwie pakowane ręcznie, zgodnie z tradycją. Ryba nie jest obciążana mechanicznymi środkami czyszczącymi, co daje miękki i smaczny produkt o wyjątkowych walorach odżywczych. Dostępne są dwie wersje: Klasyczne w oleju lub marynowane w occie.

Produkty w sprayu

Produkty na bazie 100% włoskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Produkty na bazie octu balsamicznego z Modeny bez siarczynów, bez karmelu. Praktyczny pakiet – szklany, wielokrotnego napełniania z nasadką rozpylającą

Pasty

Doskonałe na przekąskę - nasze pasty zawierają esencję Sycylii. W towarzystwie kromki gorącego chleba można skosztować pysznej bruschetty na bazie: karczochów, czosnku, suszonych pomidorów, chilli czy czarnych oliwek.

Produkty z trufli

W apenińskich lasach Acqualagna rodzi się najcenniejszy spontaniczny owoc tych ziem, TRUFLA, który przekształca się w wyrafinowane specjały kulinarne, aby codziennie odkrywać na stole smaki tradycji kulinarnej regionu Marche.

Sosy

W sosie pomidorowym “ciliegino” używane są tylko produkty pierwszego wyboru zachowujące tradycyjny smak typowego sycylijskiego przysmaku. Wytwarzany naturalnymi procesami ma bardzo niską kwasowość i zachowuje słodki smak wiśni, co czyni go wyjątkowym i niepowtarzalnym produktem, bardzo cenionym również przez dorosłych i dzieci.

Pesto Genovese

Uzyskuje się przez ubijanie (mieszanie pod ciśnieniem) bazylii z solą, orzeszkami pinii i czosnkiem. Doprawione Parmigiano Reggiano, Pecorino Sardo i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jest to zatem sos surowy, czyli mieszanka, w której składniki miesza się na zimno, a nie gotuje. Dzięki tej właściwości składniki nie tracą swoich pierwotnych właściwości organoleptycznych.

Pesto pistacjowe

Jest to typowy sycylijski produkt gastronomiczny, który pierwotnie był wytwarzany z pistacji Bronte. Ma świeży i aromatyczny smak i służy do przyprawiania makaronów lub jako dodatek do grzanek.

Mieszanka do spaghetti

Potrawa aglio, olio e peperoncino jeszcze szybciej! Mieszanka aromatów jest gotowa do szybkiego przygotowania na patelni i dodania do makaronu.

Oregano

Są aromaty, które od razu przywodzą na myśl Sycylię, jej krajobrazy, jej tradycję i niezwykłą historię kulinarną. Wystarczy na przykład opowiedzieć o oregano, aby zobaczyć bukiety zawieszone do góry nogami, które schną na cudownych sycylijskich wsiach. Sycylijskie oregano jest dobrze znane ze swojego niepowtarzalnego smaku i zapachu, a także z wielu właściwości. Jest szeroko stosowany w kuchni i reprezentuje jeden z najbardziej cenionych aromatów kuchni sycylijskiej. Od mięsa po ryby, przechodząc przez pizze i focaccię, wystarczy szczypta, aby od razu nadać potrawom pyszny smak. Doskonałe połączenie z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Makaron

Naturalnie suszony makaron przygotowany z najstarszych odmian pszenicy Tumminia, Russello, Perciasacchi, Senatore Cappeli, Mallorca. 100% pszenica sycylijska.

Wędliny

Prosciutto crudo

Szynka surowa to typowa włoska wędlina pozyskiwana przez solenie na sucho z udźca wieprzowego, w szczególności ze zwierząt, które osiągnęły wagę około 150 kg. Główne włoskie szynki to Prosciutto di Parma i Prosciutto San Daniele

Porchetta

Porchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku północnych regionów. Składa się z całej pieczonej świni. Tusza jest pozbawiona kości, starannie ułożona, bez kości i przyprawiona, idealna jako przekąska., w regionach typowych dla produkcji wina. Jego konsumpcja jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi.

Coppa

Coppa to kiełbasa produkowana z części karkówki wieprzowej. Stąd jego nazwa „capocollo”. Fachowo doprawiane i przyprawiane solą, pieprzem i przyprawami, aby nie przysłaniały charakterystycznego smaku mięsa. Jada się ją w plastrach z grzanką i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.

Speck

Speck to rodzaj wędlin włoskich, austriackich i niemieckich, pochodzących z regionu historyczno-geograficznego Tyrolu i generalnie pozyskiwanych z udźca wieprzowego poddanego procesowi wędzenia na zimno. Jest szeroko rozpowszechniony w Górnej Adydze, Trentino, Veneto, Valtellinie, Valle d'Aosta, Friuli, Karyntii i Tyrolu.

Salami

Mamy bardzo szeroki wybór salami, słodkich, pikantnych i smakowych. Od klasycznego salami mediolańskiego, przez Spianatę, aż po szczególne salami, takie jak salami truflowe, salami z dzika i salami z dziczyzny.

Mortadella

Mortadella to duża włoska kiełbasa zrobiona z gotowanej wieprzowiny, zmieszanej z kostkami słoniny wieprzowej, ogólnie o kształcie cylindrycznym lub owalnym. Jest tradycyjnie aromatyzowana czarnym pieprzem, niektóre wersje mogą również zawierać pistacje. Najbardziej znaną wersją jest Mortadella Bologna

Guanciale

To kawałek wieprzowiny uzyskany z policzka świni, poprzecinany chudymi żyłkami mięśniowymi ze składnikiem cennego tłuszczu, o składzie odmiennym od smalcu i bekonu. Konsystencja jest twardsza niż boczek i ma bardziej wyrazisty smak. Używany jako baza do najlepszych włoskich dań makaronowych, La Carbonara i l'Amatriciana.

Sery

Parmigiano Reggiano

Jest to twardy ser DOP, produkowany z surowego mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego, bez dodatków.Obszar produkcji obejmuje prowincje Reggio Emilia, Modena, Parma i Bolonia na lewo od rzeki Reno i Mantua na prawo od Padu. Z 3,8 milionami form jest to trzeci pod względem ilości produkcji włoski ser po Grana Padano i Gorgonzoli.

Asiago

Ser Asiago to półgotowany produkt mleczny z mleka krowiego objęty chronioną nazwą pochodzenia. Obszar produkcji Asiago znajduje się w prowincjach Vicenza, Trento oraz w częściach graniczących z Padwą i Treviso.

Pecorini

Po wielu latach doświadczeń mamy największy wybór pecorino par excellence, od sycylijskiego po sardyńskie pecorino, świeże i przyprawione, z pistacjami, papryką, chilli, oliwkami i naturalnymi.

Gorgonzola

Gorgonzola to ser pleśniowy, produkowany we Włoszech z pełnego mleka krowiego. Jest to ser DOP pochodzący z prowincji Mediolan, a jego historycznymi obszarami produkcji są prowincje Mediolan, Como, Pavia i Novara. Ta ostatnia stała się jej głównym producentem w ostatnim stuleciu. Gorgonzola wzięła swoją nazwę od miasta w Lombardii o tej samej nazwie, które dało jej narodziny, gdzie co roku pod koniec września obchodzony jest Festiwal Gorgonzola. Z 4,732,715 formami Gorgonzola jest drugim serem DOP na świecie pod względem produkcji, po Grana Padano, i piątym najczęściej eksportowanym włoskim serem na świecie z 20 000 ton.

Ser Provolone

Provolone to rozciągany twaróg wytwarzany z mleka krowiego. Zazwyczaj kulisty lub ściętego stożka, może być słodki lub pikantny. Produkowany w różnych regionach północnych Włoch, w szczególności w dolinie Padu. Pierwsze poświadczenie tego terminu pochodzi z XIX wieku.

Sery Smakowe

Sery z dojrzałego mleka krowiego z piwem, winem, prosecco, sianem i truflą.

Słodycze

Ciastka migdałowe

To jeden z najbardziej reprezentatywnych słodyczy Sycylii, gdzie cukiernicy w sposób rzemieślniczy obrabiają migdały z miodem, aby uzyskać czystą pastę migdałową, która może być również doprawiona cytryną lub pomarańczą, a także pokrytą cukrem pudrem.

Torroni

Torrone to typowy włoski deser, popularny głównie na Boże Narodzenie; jego nazwa wywodzi się od łacińskiego czasownika torrēre, który oznacza opiekanie w odniesieniu do opiekania suszonych owoców, z których się składa. Składa się z białka jaj, miodu i cukru oraz migdałów, które stanowią wspólną bazę wszystkich rodzajów. Z ewentualnym dodatkiem orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, prażonych orzechów laskowych i pistacji.

Sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli to jedna z najbardziej znanych specjalności sycylijskiego cukiernictwa. Zostało oficjalnie uznane i umieszczone na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych. Składa się z wafla ze smażonego ciasta oraz nadzienia z ricotty z owczego mleka. Następnie do nadzienia dodaje się kandyzowane owoce i krople czekolady, pistacji lub orzechów laskowych, a na koniec ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Cassate

Sycylijska cassata to tradycyjne ciasto ze słodzonej ricotty (tradycyjnie z owiec), biszkoptu, pasta reale i kandyzowanych owoców

Sfogliatelle

Jest to typowy przysmak z regionu Campania i występuje w dwóch głównych wariantach: może być falisty, jeśli jest przygotowywany z ciasta francuskiego, lub kruche, jeśli jest przygotowywany z ciasta kruchego. Wypełniony kremem pistacjowym, orzechowym, czekoladowym lub ricotta.

Marcepan

Marcepan, składa się z pasty migdałowej podzielonej między białko jaja i cukier. Sycylijska wersja, zwana owocem Martorana, jest uznawana przez region sycylijski za tradycyjny włoski produkt spożywczy i tradycyjnie przygotowywana dla upamiętnienia zmarłych.

Cantuccini

Cantuccini to jedna z największych cukierniczych dum kuchni sycylijskiej. Są to suche herbatniki migdałowe, otrzymywane przez krojenie gorącego bochenka ciasta na plastry. Cantuccino ma złotą górną powierzchnię z wewnętrzną strukturą charakteryzującą się dużą obecnością całych migdałów bez łupin.

Dżemy i marmolady

Najlepsze marmolady można znaleźć tylko w Gusto & Buon Gusto. Marmolady z pomarańczy, gorzkich pomarańczy, cytryn i czerwonych pomarańczy, mango i marakuja, Dżemy z awokado i marakui, opuncji, czarna morwa, truskawki i pomarańczy. Otrzymywane z wyselekcjonowanych owoców, zgodnie ze starymi sycylijskimi tradycjami.

Kremy do smarowania

Nasze kremy powstają z przetworzenia najlepszych surowców na rynku. Posiadamy kremy pistacjowe, orzechowe, migdałowe i Gianduia, całkowicie wolne od oleju palmowego. Delikatne i kremowe, doskonałe do smarowania pieczywa lub do wypełniania pysznych deserów.

Jesteśmy tu
dla ciebie

Po więcej informacji i szczegółów zakupu, skontaktuj się z nami. Dostawa w 24h. Zamów przez e-mail.

Jesteśmy też obecni na